Atom (I-131) RAI Tedavisi

Tiroit ameliyatı olmuş ve tiroit kanseri olan hastalara RAI (I-131) atom tedavisi uygulanır. RAI tedavisinden sonra hastalar bir süre özel odalarda kapalı tutularak hastanede yatırılır. Taburcu olduktan sonra da birkaç hafta yakın çevrelerinden uzak kalmaları istenir.

Bu durum özellikle çocuklar açısından önemlidir. Çocuklar radyasyona yetişkinlerden daha çok duyarlıdır. Küçük çocuklarından ayrı kalmak anneler için zorlu bir süreçtir. Hastanede izole kalma ve yakınlarından ayrı kalma süresi verilen atom (RAI) miktarıyla ilişkilidir. Düşük miktarlarda verilirse bu süre kısalır.

Güncel RAI tedavisinde her hastaya yüksek doz denilen 100 mCi RAI verilir. Oysa hastaların hepsi aynı değildir. Her hastaya tedavi için gereken miktar farklılık gösterir. Hastaların bir kısmına 20 mCi, bir kısmına 50 veya bir kısına 75 mCi gerekir. Bu nedenle hastaların büyük kısmı gereksiz yere bir radyoaktif madde olan I-131 ile yüksek radyasyona maruz kalır.

Halbuki hastaların özellikleri belirlenerek yapılan kişiselleştirilmiş tedavide hastaya ihtiyacı kadar RAI verilir. Bu yöntemle hastalara verilen atom miktarı hastanın ihtiyacı kadardır. Gereksiz yere fazla miktarda verilerek hastanın ve yakın çevresinin fazladan radyasyona maruz kalması engellenir. Böylece hastaların yakın çevrelerinden uzun süre uzak kalmaları gerekmez. Veya, hastaya gerektiğinden az atom miktarı verilmeyerek hastanın daha iyi tedavi olması sağlanır. Kullanılan atom miktarı azaldığı için sağlık ekonomisine de önemli katkısı vardır. Ayrıca özellikle çocuk ve genç hastaların gereksiz yere radyasyona maruz kalmalarının engellenmiş olması çok önemli bir kazanımdır.

Kişiselleştirilmiş atom tedavisi nasıl geliştirildi?

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önderliğinde, Yeditepe üniversitesi, Adana Başkent Üniversitesi ve Akdeniz üniversitesi ile birlikte 3 yıl önce bir araştırma projesi ile çalışmaya başladık. Doç. Dr. Nalan Selçuk, Uzm. Fiz. Dr. Türkay Toklu ile birlikte projeyi tasarladık. 102 tiroit kanseri hastasında her iki yöntemi karşılaştırdık ve gördük ki hastalara gereken RAI miktarı basit bir yöntemle hesaplanabiliyor ve en az sabit doz yöntemi kadar başarılı olabiliyor. Böylece hastalar gereksiz radyasyona maruz kalmamış oluyorlar.

Nasıl uygulanıyor?

Başlangıçta hastaların 6 gün boyunca kliniğimize gelerek ölçüm yaptırmaları gerekiyordu. Ancak yeni bir uygulama geliştirdik. Artık hastalar 2 gün geliyorlar ve kısa bir ölçüm yapıldıktan sonra hasta için gerekli RAI miktarı hesap edilebiliyor. Bu uygulamayı biz geliştirdik ve sonuçlarını Ekim ayında Viyana’daki  Avrupa Nükleer Tıp kongresinde sunduk. Sonuçlarımızı da yakın bir sürede yayınlayacağız. Şu an dünyada sadece biz kullanıyoruz.

Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen projenin yurt dışındaki uygulamaları nasıl.

Bu yöntem bu haliyle bildiğimiz kadarıyla, sadece Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde uygulanmaktadır. ABD, Almanya ve Japonya’da bazı merkezler başka yöntemler uygulanmaktadır. Ancak bizim uyguladığımız yöntem onların uyguladığından daha kolay ve hasta özelliklerini daha çok dikkate alan bir yöntemdir. Yani, daha gelişmiş bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Şu ana kadar Türkiye'de olmamasının nedeni nedir.

Bu yöntemin uygulanabilmesi için bu konuda uzmanlaşmış kişiler yani yetişmiş insan gücüne ihtiyaç vardır. Bizim 3 yıl önce projeye başladığımızda esas amacımız bu konuda çalışabilecek yetişmiş insan gücü oluşturmaktı. Yetişmiş insan gücünü elde edebildiğimiz için bu tür uygulamaları yapabiliyoruz. Her türlü cihazı satın alabilirsiniz ama yetişmiş tecrübeli insan satın alamazsınız


İLETİŞİM - RANDEVU

Aklınıza takılan soruları sormak veya randevu almak için formu doldurup göndermeniz yeterli. En kısa sürede size geri dönüş yapılacaktır.